Office and Laboratory, Cambridge Design Partnerships Cambridgeshire

This two-storey, eco-friendly office and laboratory with numerous sustainable features is the new home for Cambridge Design Partnership

Deeley Construction was tasked with the design and build of a new development with state-of-the-art laboratories, dedicated workshops and high-tech meeting rooms.

Sustainably sourced timber cladding, photovoltaic panels and a heat recovery unit are just some of the environmentally friendly features on the building.

Wind catchers alleviate the need for air conditioning as fresh air is pulled through to cool the concrete on the building during the day and overnight.

Concrete from the old barn on which the site was based, has also been recycled by being crushed and incorporated into the substructure of the new building.

The pitched roof design hides the PV panels, helping to blend the building into its South Cambridgeshire village location.

The development will help the end user, Cambridge Design Partnership, a consulting company developing ‘first of a kind’ products in the medical, consumer and cleantech sectors, continue its expansion on the site.